tijd-waard

‘Hoe je je tijd besteedt, heeft te maken met de waarde die je jezelf toekent’

‘Een kwestie van tijd’. Gisterochtend opende ik een mail van Elja Daae met dit onderwerp. Ze schrijft iets dat me de hele dag bij blijft. “Hoe je je tijd besteedt, heeft te maken met de waarde die je jezelf toekent?! Zo had ik het nog nooit bekeken.” Ik dus ook niet.

Hoe vaak heb jij het over een zin die je las in een nieuwsbrief? Ik zelden! Gistermiddag had ik het hier dus wel over met  Lia van on-beperktleven.nl en Bewust Dordrecht. Over tijd, ondernemen, keuzes, geld én lijntjes die na verloop van tijd bij elkaar komen. En over plannen voor een toffe workshop Bullet Journaling – maar daarover later meer.  Inspirerende gesprekstof!

Vanochtend opende ik de mail van Elja nog een keer. Om die zin nogmaals goed te lezen. “Hoe je je tijd besteedt, heeft te maken met de waarde die je jezelf toekent?!”

Nieuwsbrieven lezen is lang niet altijd waardevol besteedde tijd – voor de lezer dan -, maar nu dubbel en dwars wel. En ik klikte ook even door op een blogpost waar ze naar verwees.  Las ik alweer iets dat me raakte!

‘Alleen sukkels hebben het druk’

Elja schrijft daar over mensen die het zo druk hebben. En misschien raad je nu al naar welk krantenartikel ze dan verwijst. ‘Alleen sukkels hebben het druk.’ door Annemiek Leclaire.Een stuk dat niet alleen míj en haar raakte, getuige de vijftien keer dat het stuk viraal ging – volgens de journalist dan. Dat was vast dankzij één van de beste krantenkoppen ooit, als je het mij vraagt.

 

Gaat er bij jou ook weer een lampje branden? Ik voelde me best aangesproken toen. Die drukte is voor mij ook een genadeloze valkuil. Ik schreef er twee jaar geleden ook al over, toen mijn lichtje trouwens even helemaal niet meer zo goed wilde branden. Je kon niet om het interview heen toen. En het stomme is, dat ik dus die schrijver en dat boek met al die aansprekende ideeën uit dat nieuwsbericht gewoon helemaal niet onthouden heb. Maar dan ook echt niet. Te druk zeker.

‘Nooit meer druk’

Laatst zag ik namelijk een boek liggen bij mijn zus en zwager thuis. ‘Nooit meer te druk. Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld’. Joh. Goed plan. Moet ik lezen. Maar ik was blijkbaar al een tijdje niet meer bij de stationsboekhandels geweest, want ik kende het boek niet. En de schrijver ook niet. Tony Crabbe? “Nooit van gehoord.” zei ik oprecht. En het schijnt toch overal in de top 10 non-fictie te liggen, nu het vertaald is.

En zo kwamen er vandaag nog wat lijntjes samen. ‘Nooit meer te druk’ ligt namelijk al twee weken ongelezen bij mij op de bank. En daar zat ik vanochtend naast, met m’n laptop op schoot, terwijl ik dat krantenartikel over de bezige bijen a.k.a. drukke sukkels nog een keer las. Het kwartje viel ineens (ik heb er nog een paar in een oude spaarpot, speciaal voor dit soort gelegenheden). En het lijntje in m’n hoofd tussen dat pakkende interview en dat boek gaat nu waarschijnlijk nooit meer weg.

Impulsief wilde ik onmiddellijk m’n dagplanning omgooien en dat boek lezen. Nu meteen. De webinar die ik wilde volgen ging door technische problemen niet door. Dus hoera. Het universum geeft een teken, zou iemand zeggen die daarin in gelooft. Maar dat doe ik dan weer niet.

‘Ik heb de tijd’

Ik ben al aan het lezen. En wel in ‘Ik heb de tijd. Een handleiding in Tijdsurfen’ van Paul Loomans. Heb in tijden niet zo’n inspirerend en humorvol boek gelezen. Komt blijkbaar op het juiste moment voor mij, want ik ben meteen met allerlei kleine dingen aan de slag gegaan. Dingen afmaken bijvoorbeeld. Da’s ook zeker dankzij ‘Een opgeruimde geest’ van Daniel Levitin, waarin ik vorige weken las.

Ik ben zelf nogal geneigd om me met de eerste de beste afleiding bezig te houden die me waardevoller lijkt dan voor de vijfde keer op een dag kopjes om te spoelen. Dat leek me altijd erg efficiënt. Op andere momenten noem ik het intuïtief, dat klakkeloos volgen van m’n versnipperde aandacht. En van die intuïtie is Paul groot voorstander, maar natuurlijk wel op een andere manier dan ik het toepas ;). Net als takenlijstjes. Geen alledaagse to-do, maar alleen op drukke dagen een checklist ter controle en bijsturing van je intuïtie achteraf. Briljant! Hoe je je tijd besteedt, heeft te maken met de waarde die je jezelf toekent, toch? En hoppa, weer heel wat lijntjes die samenkomen!

Maar het allermooiste lijntje? Ik besluit geen sukkel te zijn. Ik heb het zo druk als ik mezelf maak. Ik heb de tijd. Ik maak af waar ik aan begon. Ik kies voor verdieping en neem de tijd voor het lezen van elk boek en ook om er vervolgens over na te denken, te praten en te schrijven. – Recensie volgt later natuurlijk. – Dat ben ik waard, besluit ik. Dus ik lees eerst verder over tijdsurfen en dan begin ik in ‘Nooit meer te druk’. Hoe verleidelijk het ook is om in mijn enthousiasme weer te switchen. Maar als jij er nou al één gelezen hebt, dan lees ik wel graag of jij het jouw leestijd waard vond!

En voor de zekerheid heb ik even een kussen over dat boek naast me gelegd. Als dat maar goed gaat…

Paniek

Kom je dus volgende week een paniekerige tweet over een kwijtgeraakt bibliotheekboek tegen? Stuur me dan even een linkje naar m’n eigen blog, please? Zó opgeruimd zijn mijn huis, mijn geest en mijn hoofd voorlopig ook nog niet…

 

 

Vond je dit leuk om te lezen? Zegt het voort!
Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Written by Elsemarie

Elsemarie is yogamasseur en blogt over tijdmaken, rustvinden en vakantiegevoel. Altijd in voor zonlicht, kamperen, tuktuks, vuur stoken, pinterest en mango's. Wroet graag in de aarde van haar balkonjungle. Zit veel in theater en zou meer in de kano willen zitten. Permanent tekort aan boekenplanken en weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *