bbq-voorraad

Storm, hagel, zon, regen. En ik zit lekker m’n BBQ- en picknickboodschappenlijst te maken. Want nu heb ik alle tijd en boodschappen doen is een prima bezigheid met dit weer. Als het weer zomers warm en droog is, dan ben ik vast klaar voor die barbecue of picknick in het park. Vóór al het stokbrood en de aardappelsalade weer eens op is in de winkels. 

Dus ik ga maar eens een voorraad inslaan. Houdbaar spul, uiteraard. Dat mag van Rosanne Hertzberger, tenslotte. Wat een enerverende Zomergasten- aftrap was dat! En het boek Ode aan de e-nummers is ook de moeite waard. Soms best even confronterend.  Ze schopt tegen heel wat heilige voedselhuisjes en steekt de draak met allerlei verhalen die we elkaar vertellen over gezond eten. Maar ik hou wel van zo’n tegengeluid. Zeker omdat ze goede argumenten, veel onderzoeksresultaten, een nuchtere kijk en voor mij ook heel veel nieuwe kennis over allerlei eten in haar lekker leesbare boek stopt.

Ik was eigenlijk altijd al voorstander van een voorraadje eten op de plank hebben. Voor de makkelijke, snelle maaltijden. Want ik hou absoluut van uitgebreid koken, alleen niet elke dag. Laat thuiskomen, gewoon even geen zin, of spontane plannen waarvoor ik een kwartier later de deur weer uit wil. Lang leve de diepvries en de blikken kikkererwten. En mijn guilty pleasure: aardappelpuree uit een pakje. Scheelt ook nog eens een hoop weggooien.

In het BBQ- en picknickseizoen is het net zo makkelijk om wat klaar te hebben liggen. Aanvullen met verse groente, avocado’s en fruit kan altijd nog. En voor mij nog een reden: menig vleeseter heeft geen flauw benul wat -ie met een vegetariër aanmoet op z’n BBQ-feestje. Zeker niet als die dan ook nog eens glutenvrij eet. Snap ik absoluut, want daar moest ik zelf in het begin ook goed naar zoeken. Dus neem ik steeds vaker zelf wat mee. Iedereen blij.

Met weer wat kampeeravonturen in het vooruitzicht vind ik het ook wel handig. Eten koken voor je tent of het opwarmen gewoon overslaan en een maaltijdsalade voor elkaar toveren is een leuke uitdaging. Maar met een beetje voorbereiding wel zo makkelijk. Dus dan komt dit lijstje ook weer van pas. De campings waar ik voor kies hebben zelden een supermarkt.

Wat deze vegetariër dus gaat inslaan voor mooie zomeravonden:

  • Satéprikkers
  • Aluminiumfolie
  • Paprika in pot
  • Jalapeno’s in pot
  • Grote olijven in pot (met olie die je dan weer op de broodjes kunt smeren)
  • Zongedroogde tomaten in pot
  • Hele champignons in pot
  • Krieltjes in blik
  • Grote asperges in pot
  • Maiskolven in zak of blik
  • Hummus in blik (dat is dus eigenlijk gewoon kikkererwtenpuree, dus vergeet je kruiden en knoflook niet)
  • Bonenmix in blik of pot
  • Zoete aardappels
  • Uien
  • Afbakbroodjes (die doen ‘t echt prima op de bbq, ook glutenvrije broodjes, even door de helft)
  • Wraps (vullen met bonen en japapeno’s en in alufolie op te warmen of om quesadilla’s mee te maken)
  • Pesto
  • Potje knoflook
  • Lachende-koeien-kaaspuntjes
  • Haloumi
  • Pakje falafel (zo’n mix waar alleen water bij moet, en nee, dat is niet even lekker als vers, maar wel makkelijk)

En voor in de diepvries:

  • Röstirondjes
  • Falafel
  • Vegaburgers
  • Tempeh
  • Geraspte kaas
  • Aardappelsalade
  • Koolsalade
  • Mangoblokjes

 

Ik kom de zomer wel door zo. Lekkere aanvullingen zijn altijd welkom. En foto’s van je buiten-eetfestijn-uit-eigen-voorraadkast natuurlijk ook! Eet smakelijk alvast!

Vond je dit leuk om te lezen? Zegt het voort!
Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Written by Elsemarie

Elsemarie is yogamasseur en blogt over tijdmaken, rustvinden en vakantiegevoel. Altijd in voor zonlicht, kamperen, tuktuks, vuur stoken, pinterest en mango's. Wroet graag in de aarde van haar balkonjungle. Zit veel in theater en zou meer in de kano willen zitten. Permanent tekort aan boekenplanken en weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *