Waterval van sociale media en e-mail berichten
Herfstweer. Regenachtige dagen. Eergister maar weer de gaskachel aangestoken. Het is lekker weer om binnen te blijven en een najaarsschoonmaak te houden in alle media waarmee ik mijn dagelijkse stortvloed aan berichten laat binnenkomen. Dammetjes inbouwen, kanalen maken, stromen samen laten komen.  Alles om overstromingen te voorkomen, want eens in de zoveel tijd overspoelt alles wat ik zelf binnen laat komen me toch weer helemaal. Het zat er weer aan te komen.

En net als met andere schoonmaakklussen hik ik er nogal tegenaan, maar ben ik zoooooo blij als het weer schoon en opgeruimd is. Aanrader hoor! Fijn alternatief voor een dagje bos of heide, dat houdt toch niemand uren vol in de regen. En als je het rigoreus aanpakt kan het maandenlang meer tijd, rust en focus opleveren! Voor wie wat vasthoudender is dan ik, misschien zelfs wel langer ;).

Mijn digitale poetsplan:

E-mail eerst.

  • Inbox zero was eigenlijk verrassend snel geregeld. Alles lezen en wat snel kan meteen beantwoorden, anders in m’n agenda inplannen om actie te ondernemen. Yes, ik hou van GTD, maar vind ‘t lastig om dat bij onverwachte topdrukte ook vast te houden. Resultaat: storm in m’n kop. Ik bewaar nu alleen wat nog eens handig kan zijn. Weg met alles wat ik nooit meer op ga zoeken. En er komen trouwens nog wat sorry-mailtjes aan voor wat ik de laatste tijd over het hoofd heb gezien bij een te snelle scan van m’n inbox. En sinds ik aan de smartphone ben  – jahaaa dat zie je goed, de ouwe, trouwe oernokia is ontploft  – lees ik soms ook gewoon te snel en zonder aandacht. Mindful mailen moet ik nog aan werken. Oeps. Kan me mezelf wel voor m’n kop slaan dat ik de boel zo heb laten dichtslibben dat ik leuke mail van toffe mensen gemist heb!
  • E-mailmappen eens kritisch onder de loep genomen. In Gmail en Outlook kun je mails met bepaalde woorden of afzender automatisch in een mapje laten bezorgen in plaats van in je inbox. Maak ik dankbaar gebruik van. Reisaanbiedingen, vacatures, blog-updates en nieuwsbrieven lees ik wel als ik daar zin in heb. Die hou ik liever uit mijn dagelijkse stroom.
  • De automatische mails van sociale media konden drastisch verminderd. Wat kan uit? Wat kan minder? Weg ermee. Zo zeg. Dat scheelt echt dagelijks hele stromen aan mail. De notificaties zitten ook wel in de app of site. Eigenlijk las ik gewoon veel content dubbel. Eerst in de mail, dan in de sociale media. Zonde van de tijd, toch?
  • Alle nieuwsbrieven meteen maar weer eens bekeken. Wat interesseert me eigenlijk niet meer? Wat lees ik inmiddels ook wel op twitter? Waar wil ik meer van?

En dan die sociale media.

  • Ook op Facebook loop ik schandalig achter met berichtjes beantwoorden. Oh oh oh. Nog steeds trouwens. Komt eraan, hoor! De tijdlijn is wel weer schoongebezemd. Op FB kun je gelukkig vrij makkelijk aangeven dat je iemand wat minder in je tijdlijn wil, als het koffie-, Trump- of babygehalte weer eens de spuitgaten uitloopt. En spelletjesberichten gaan er helemaal uit. Even de likes doorspitten en wat ontleuken om aandacht te houden voor wat me op dit moment echt boeit. En weer wat instellingen aanpassen zodat ik er niet dag en nacht aan het werk ben.
  • Op Twitter ben ik minder kritisch. Daar heb ik allang geaccepteerd dat ik een fractie meekrijg van wat er gebeurt. Die houding bevalt prima. Ik zie wat ik zie, en dat is genoeg. Ik heb laatst zelfs even een account ‘gepauzeerd’. Privé en zakelijk van elkaar scheiden twitterde toch niet zo lekker. Nu gewoon alles in één op @boomhutaanzee.
  • Pinterest kan me niet vol genoeg zijn en daar gebruik ik meer gerichte zoekopdrachten dan de ‘tijdlijn’. (Heeft dat ding een naam?)
  • Linkedin loopt eigenlijk wel lekker. Nu alle mails weer uitstaan, is de enige irritatiefactor weg.
  • En Instagram? Dat doe ik voorlopig alleen voor m’n theaterbaan. Daar hang ik nog niet lang genoeg rond om er genoeg van te krijgen 🙂

En stiekem was dit dus een volle middag werk en heb ik nog niet al het achterstallig sociaal onderhoud afgekregen. Ik heb de chaos zelf laten ontstaan natuurlijk. Maar gelukkig ook weer redelijk op tijd de sluizen dichtgezet. Poehee. Het reddingswerk zit er weer op. En dan vragen mensen zich af waarom ik er geen Whatsapp bij wil….

 

 

Vond je dit leuk om te lezen? Zegt het voort!
Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrEmail this to someone

Written by Elsemarie

Elsemarie is yogamasseur en blogt over tijdmaken, rustvinden en vakantiegevoel. Altijd in voor zonlicht, kamperen, tuktuks, vuur stoken, pinterest en mango's. Wroet graag in de aarde van haar balkonjungle. Zit veel in theater en zou meer in de kano willen zitten. Permanent tekort aan boekenplanken en weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *